Suroviny:
400g pohankové mouky
120 g medu
160 g třtinového cukru moučka (lze i klasický cukr moučka)
60 g kokosového tuku
2 vejce
1 kávová lžička perníkového koření
1 kávová lžička jedlé sody
1 kávová lžička kvalitního kakaa
trocha citrónové kůry z chemicky neošetřených BIO citrónů
Na polevu:
1 bílek
130 až 150 g moučkového cukru
pár kapek citrónové šťávy
Postup : Do mísy dáme: mouku, cukr, koření, sodu, citrónovou kůru a kakao. Vše důkladně promícháme. V hrnečku velmi pomalu a na nízkou teplotu rozpustíme kokosový tuk, med a následně přidáme vajíčka. Pomalu vléváme do směsi mouky, cukru, koření, sody, kůry a kakaa. Nejdříve zpracováváme lžící nebo nožem, následně rukou na hladké těsto. Uděláme bochník a ten vložíme na cca hodinu do lednice. Potom si uděláme 3 menší části, těsto rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme požadované tvary, které vkládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180˚C, ihned po vyndání natíráme rozšlehaným vejcem.
Poleva: 1 bílek, 130 až 150 g moučkového cukru. Pár kapek citrónové šťávy. Vše dobře promícháme. Nesmí se nám vytvořit hrudky. Dáme do sáčku na zdobení a zdobíme.
Hezké (nejen) VELIKONOCE přejí Sylva a Natálka Praha :)