U každého oleje je dána teplota rozkladu, kdy se začínají štěpit molekuly a tvoří se plyny včetně nežádoucích vedlejších produktů. Při překročení této teploty je olej nevhodný ke konzumaci a také již není zdravotně bezpečný. Údaje o složení oleje jsou uvedeny na štítku výrobce. Ke kuchyňskému využití se vůbec nedoporučuje používání rafinovaných olejů.
Do 107℃ patří např. lněný, světlicový, slunečnicový, ostropestřec mariánský, černý kmín.
Od 108℃-176℃ patří Slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové( higholeic), konopný, ořechový a arašídový olej.
Od 177℃-199℃ patří Sezamový, kokosový, máslo a sádlo.
Od 200℃-219℃ patří Panenský a extra panenský (extra virgin) olivový olej.
Na fritování je možné používat oleje s teplotou rozkladu nad 220°C, jedná se například o olivový olej z pokrutin (pomace), palmový, rýžový, ghí (přepuštěné máslo) a olej z lískových ořechů.